Patienter med trakeotomi skall ha en fast vårdkontakt ex en trakeotomisköterska. Den fasta vårdkontakten skall tillgodose patientens behov av samordning, kontinuitet och säkerhet utanför sjukhuset. Patienten eller anhöriga har alltid rätt att begära en fast vårdkontakt, det är verksamhetschefen som formellt utser sådan.

Trakeotomisköterskan kan bistå och stödja patienten i kontakterna med vården och hjälpa till att samordna vårdens insatser. I detta ingår bland annat att förmedla kontakter med andra relevanta personer inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och andra berörda myndigheter. En individuellt anpassad information och utbildning skall ges till patient, näststående och annan vårdgivare i syfte att skapa delaktighet i vården. I 6 kap. PL (Patientlagen) finns bestämmelser om bland annat samordning, individuell planering och fast vårdkontakt. Det finns krav på att olika insatser för en patient ska samordnas på ett ändamålsenligt sätt och att en individuell plan, ska upprättas för patienten. Lagen (2022;1250) om egenvård trädde i kraft den 1 januari 2023, mer information går att läsa på följande länk Ändrade regler vid egenvård – Meddelandeblad (socialstyrelsen.se).

Den som har ansvaret för hälso- och sjukvården av en patient ska se till att patienten och dennes närstående ges information enligt 3 kap. patient lagen (2014:821), PL. Informationen ska vara individuellt anpassad och den som lämnar informationen ska så långt det är möjligt försäkra sig om att patienten har förstått den lämnade informationen.

 

Intyg

När hälso- och sjukvårdspersonal utfärdar intyg som grundar sig på bedömningen av en persons hälsotillstånd, behov eller förmåga ska Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2018:54) tillämpas du kan läsa mer om det i Meddelande blad nr 1/2023 Socialstyrelsen på följande länk Ändrade regler vid egenvård – Meddelandeblad.

Akutväskans innehåll

I patientens omedelbara närhet:

  • Sax, pincett
  • Nässpekulum anpassat till storlek på patienten
  • Reserv-trakealkanyl, av samma typ och storlek som den patienten har OCH en i mindre storlek
  • Orotrakealtub i motsvarande storlek kontroller yttermått på trakealkanyl och orotrakelatub
  • Bedövningssalva/glidmedel.
  • Nackband och trakealkompresser
  • Rena kompresser för omläggning
  • Natriumkloridpipetter
  • Fuktnäsa (HME filter) med syrgasnippel
  • Till barn: frånkopplingskil/”skohorn”
  • 2 ml spruta (barn) och 10 ml spruta (vuxen)
  • Mobiltelefonens ljuskälla/ficklampa
  • Andningsblåsa/utrustning för maskventilation
  • Carlens´ hakar /trakeotomihakar (vuxna) innan trakeostomat stabiliserats ca 1-2v
  • Atraumatisk ledare (vuxen)
  • Sugmaskin (maskinell eller manuell) och engångssugar, överväg larynxmask eller liten barnansiktsmask över trakeostomat att ventilera igenom
  • Slemsug- sugkateter. Suglängd skall inte överskrida trakealkanylens längd, rensugning nedanför kanylspetsen skall endast utföras i undantagsfall. Markera trakealkanylens längd med tuschpenna på en sugkateter (denna ska inte användas som sug utan som mall). Använd mallen som ett mått på hur långt sugkatetern kan föras ner i trakealkanylen. Sugkateterns ytterdiameter ska vara 50 % av trakealkanylens innerdiameter. Sug under maximalt 10 sekunder per gång. Sugstyrkan bör inte överskrida 26 kPa (källa; vårdhandboken)

 

Upprätthålls kunskap och färdighet

Berörda bör repetera regelbundet (i början 1 gång i månaden) ”Akut stopp i trakealkanyl” se trakeotomi.se. Akutväskan skall kontrolleras dagligen.

 

Förbrukningsartiklar att beställa vid hemgång för trakeostomerad

Medicintekniska produkter används i stor omfattning inom hälso- och sjukvården och vid egenvård. Begreppet medicinteknisk produkt omfattar en mängd olika produkter. För hanteringen av medicintekniska produkter finns särskilda bestämmelser i Socialstyrelsen föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2021:52) Varje vårdgivare ska ha rutiner för förskrivning, utlämnande och tillförande av medicintekniska produkter. Genom rutinerna ska vårdgivaren bland annat säkerställa att patienten/användaren/närstående/assistenter får en produkt som motsvarar hans eller hennes behov. Eventuella anpassningar i patientens hemmiljö skall identifieras och åtgärdas. Förskrivningen eller utlämnade av en medicinteknisk produkt till patienten ska följas upp och utvärderas fram till dess att behovet upphört. Du kan läsa mer om medicinteknik vid olika vårdformer på följande länk: Ändrade regler vid egenvård – Meddelandeblad.

Den fasta vårdkontaktens checklista

Ladda ner filen här

Förbrukningsartiklar att beställa vid hemgång för trakeostomerad

Ladda ner filen här

Omvårdnadsdokument för vård i hemmet med trakealkanyl-egenvård

Ladda ner filen här